Molimo da se uključite u organizaciju izleta za sljedeću godinu.
U izradi je godišnji plan. Vaše ideje i prijedloge slobodno prijavite našem Luki Lujiću na: luka.lujic@zoho.eu ili 095 5678 119

Članovi društva kao i svi ostali zainteresirani za mjesečne obavijesti s informacijama o izletima za sljedeći mjesec (NEWSLETTER)
javite se na hpd.kapela@hps.hr, rado ćemo vam pomoći. :)

Pratite i dalje obavijesti vezano uz rad društva na web stranicama i/ili putem Facebook-a!

Natrag na popis dojmova

Plaška glava

Vidi najavu izleta

Planinarska nedjelja 22. ožujka 2015. – Osvrt na izlet(e)

HPD Kapela obilježila početak planinarske škole izletom „ Tragom prvog izleta HPD“ i Svjetski dan voda posjetom Plaškom i izvoru Dretulje.
Najavljivano kišno vrijeme zamijenilo je ugodno sunčano za kojim smo potajno čeznuli. Ispunila se posljednja progonoza, iako su nas iz Zagreba ispratile i kapi kiše „od nukuda“. Budimo se oko 5 ujutro. Možda stanujemo najbliže mjestu polaska autobusa ali ima dosta jutarnjih priprema. Kavice, razbuđivanje, spremanje sendviča, provjera ruksaka i sl.
I ovaj put na mjesto okupljanja - polazaka autobusa - dolazim automobilom, bez obzira na blizinu jer je prepun knjiga, dječjih igračaka i informatičke opreme. Dosta ranije dolazim u Pierottijevu i pomalo uzbuđen, iako znam što me očekuje, provirujem preko prednjeg stakla automobila. Pitate se zašto? Vrlo jednostavno!
Za ovu nedjelju Društvo je organiziralo dva planinarska izleta ali zamislite, angažiralo četiri autobusa. Kakav dan, za zadovoljstvo Kapelašima. Tamo čekaju autobusi. Vozi nas zna se, naš član ali i prijevoznik IVKO, Ivan Konjačić. Malo sam vozi, malo prati obiteljski podmladak koji je upisao u planinarsku školu, onda supruga Štefica i najmlađi član, naš veliki pomagač s Bijelih stijena te prijatelji s prijateljima, ...
Ove nedjelje, prvi je izlet i planinarske škole koja je započela s predavanjima u utorak, 17. ožujka 2015. i trajat će do kraja svibnja. Kako je izlet otvoren i za druge članove, zbog brojnih prijava trebalo je angažirati dva autobusa. Ukupno je bilo 61 učesnik, 44 polaznika škole (od 47 upisanih!) i 17 „u pratnji“. Voditelja škole, certificiranih vodiča i iskusnih planinara, sve u pomoći izvođenja prvog izleta, a išlo se tragovima prvog organiziranog planinarskog izleta HPD, prilično davne 1874. godine.
Ivko nadgleda autobuse, Vjekić, Jagoda i Zelić svoje pulene, a Branko i Tom svoje prebrojavaju dok se polako utrpavaju i smještaju u „naše“ autobuse za Plaški. Naravno, negdje oko svega toga ja plahutam i bacam dva oka, na četiri strane. Prebacili smo sve stvari iz automobila u autobus (donacije) i seniori krenuli prije omladine. To je u redu. Mi smo ipak odrasli u neka druga vremena. Sedamdeset i troje planinara Kapele i gostujućih društava, lijepo popunjena dva autobusa.
Na putu do prvog odmorišta Mrva nas je lijepo podsjetio na Svjetski Dan zaštite voda i izvor Dretulje kamo smo između ostaloga krenuli. Poslije pauze na Dobri, premjestio se u drugi autobus da i njima rastjera misli s kapi kiše na vjetrobranu i informira o razlozima i cilju današnjeg izleta.
Nešto poslije 9 sati stižemo u Plaški, na mjesto okupljanja. Mjesto izgleda kako tako, vide se ostaci prohujalog ratnog vihora ali osobno sam očekivao i gorju situaciju. Nakon kraćeg zadržavanja na platou gdje su nas domaćini dočekali rakijicom, domaćim kruhom, narescima i toplinom svoje dobrodošlice. Nakon predaje naše donacije, čestitanja domaćinu i razmjene prigodnih poklona i pozdravnih govora ostalih društava, veća grupa predvođena predsjednikom društva „Plaške glave“ Brankom Šupicom uputila se prema vrhu Plaška glava. Njihova hodnja je osiguravana Stanicom vodiča i HGSS, a treba trajati oko 4 sata s mogućnošću da ih „naši“ autobusi vrate na mjesto polaska.
Nas dvadesetak sjeli smo u mali bus i i odveli se s domaćim vodičem prema izvoru Dretulje (Mrežnice za one koji su slušali u busu!). Predviđena je šetnja u trajanju od cca 2 sata koje potrajala i dulje. Pejzaži za ne opisati. Koje ljepote. Mora se vidjeti, ne može se ispričati!
Oko 14,30 sati, svi smo se opet okupili na polaznom mjestu. Vrijedni domaćini skuhali su zaista ukusan grah, popularno planiinarsko jelo. Bilo je i pića, a naravno i harmonika. Nakon podjele spomen pohvala (ukupno je bilo prisutno 22 društva), učesnici su prionuli na iće, piće i kolače. Još jedna grupa otišla je do Dretulje (ona koja nije bila umorna nakon uspona na Plaške glave), te smo nakon pjesme i plesa oko 17 sati krenuli prema Zagrebu.
Želio bih se ovom prilikom zahvaliti svim članovima Kapele na donaciji: doneseno je preko 150 knjiga (što dječjih, što beletristike - predat će se gradskoj knjižnici), primjerena količina dječjih igračaka (nekoliko povelikih vreća) i nešto upotrebljive informatičke opreme.
Također bih se zahvalio domaćinima i posebno našim vodičima Branku i Tomu na „izviđanju“, kontaktima, osmišljenom izletu, animaciji polaznika i organizaciji.
Hvala i našem Ivku, bili smo tamo s njegovom organizacijom prijevoza, vozači su ispunjavali svaku našu zamolbu bez prigovaranja i u mnogome doprinijeli i uspješnom odvijanju cijelog pohoda. No, novi izleti su pred nama! Očekujem ih s veseljem i radoznalošću.

Planinarski pozdrav,
Goran Zadražil


Objavljeno: 22.03.2015


Natrag na popis dojmova