Drage planinarke i dragi planinari, dragi članovi HPD-a „Kapela“,
društvene prostorije će biti otvorene srijedom od 19 do 21 sat.
SASTANCI SE ODRŽAVAJU U STANDARDNOM TERMINU OD 20 SATI.
BLAGAJNA JE OTVORENA ZA PLAĆANJE ČLANARINA SRIJEDOM OD 19-20 SATI.

Ako dolazite u društvo, molimo da se pridržavate važećih epidemioloških mjera

Molimo da se uključite u organizaciju izleta za iduću godinu. Izlete objavljujemo tromjesečno, tako da su vaši izleti za 3. tromjesečje više nego dobrodošli.
Za sve nejasnoće, ideje i slično u vezi izleta obratite se našem Vjekoslavu Habulincu na:
vjekoslavhabulinec@gmail.com ili 092 137 5804

!!! Od 20. rujna 2021. godine na e-mail adrese naših članova, ali i drugih zainteresiranih, pristizat će NEWSLETTER s informacijama o izletima za idući mjesec.
UKOLIKO GA ŽELITE, a niste ga već zaprimili, možda nemamo vašu e-mail adresu pa nam se obratite na hpd.kapela@hps.hr, rado ćemo vam pomoći.:)

Tablicu za DEŽURSTVO NA KUĆI za 2022. godinu možete naći ovdje.
Javite se Miroslavu Kovačiću za rezervaciju termina na: mirokovacic56@gmail.com ili 092 348 9247

Iako kućom na VINIŠTU upravlja HPD Vihor mi i dalje možemo dežurati u ljetnim mjesecima. Dežurstva nisu više tjedna nego su vikendom, ali vas ništa ne sprječava da dežurate cijeli tjedan.
Javite se našoj Jeleni Plišo, ako imate kakvih pitanja u vezi dežurstva na jelena.pliso@gmail.com ili 098 388 043.
Pregled dežurstava za ljeto 2022. možete vidjeti ovdje

Pratite i dalje obavijesti vezano uz rad društva na web stranicama i/ili putem Facebook-a!

Par riječi o planinarskom društvu

Planinarsko smo društvo s više nego polustoljetnom tradicijom. Službeni naziv društva je Hrvatsko planinarsko društvo KAPELA ili skraćeno HPD Kapela. Naše prostorije, u kojima se sastajemo srijedom od 19:00, nalaze se na adresi Maksimirska 51 a, prvi kat. Osim onoga planinarskog "gdje smo bili i kamo idemo", na sastancima se odvija bogat društveni život: predavanja sa slikama s izleta, predavanja uz projekcije o ljepotama svijeta oko nas, prijenos iskustava iz zaštite prirode, planinarskih znanja i vještina itd.

Bijele stijene - prsti HPD Kapela je osnovano 1954. godine od kada neprekidno djeluje. Od 1954. do 1991. Društvo je djelovalo pod imenom PD Rade Končar. Danas smo, po broju članova, sedmo planinarsko društvo od oko 200 društava u Hrvatskoj i jedno od najaktivnijih. U 2007. imali smo prosječno 2 izleta tjedno s više od 25 sudionika po izletu što znači da smo u cijeloj 2007. organizirali više od 100 izleta s oko 3000 sudionika. U ovako velikom broju izleta uvijek se nađe toliko raznolikih izleta da svatko može naći sebi primjeren izlet. Svake godine, Društvo tiska svoj godišnji plan izleta koji sadrži raspored (točan datum i trajanje) 70-ak temeljnih izleta, a dodatni se izleti dogovaraju na sastancima Društva.

Na Bijelim stijenama, u strogom prirodnom rezervatu, u prelijepom dijelu Gorskog kotara Društvo ima svoju planinarsku kuću koju mogu koristiti svi članovi Društva pa i drugi. Vrijedni planinari našeg Društva vode brigu o kući i opskrbljuju je tako da pruža ugodu sigurne posjete jednom od najljepših kutaka naše domovine. Uz planinarsku kuću izgradili smo i održavamo trajno otvoreno planinarsko sklonište.

Zajedno s planinarskim društvima Vihor i Izletnik održavamo Kapelski planinarski put i na njemu planinarska skloništa na Bjelolasici i pod Kolovratskim stijenama te planinarsku kuću sa skloništem u Viništu. Održavamo i markacije oko planinarske kuće na Bijelim stijenama te na planinarskoj stazi broj 50 na Medvednici.

Brinući se o budućnosti, redovito organiziramo planinarsku školu u kojoj se u kratkom roku teorijski i praktično nauči kako sigurno i ugodno planinariti. Škola daje poticaj razvitku ljubavi prema prirodi i svijesti o važnosti očuvanja prirode. Naše škole započinju s proljetnicama, a završavaju početkom ljeta kada diplome dijelimo na najvišem hrvatskom vrhu Sinjalu (1831 m) na Dinari.

Kao svako društvo koje drži do sebe, održavamo svoju internetsku stranicu na kojoj je moguće pronaći mnoge korisne informacije (opise budućih izleta i slike s prošlih, plan predavanja, najave društvenih događanja, …) i još ponešto.