Drage planinarke i dragi planinari, dragi članovi HPD-a „Kapela“,
društvene prostorije će biti otvorene srijedom od 19 do 21 sat.
SASTANCI SE ODRŽAVAJU U STANDARDNOM TERMINU OD 20 SATI.
BLAGAJNA JE OTVORENA ZA PLAĆANJE ČLANARINA SRIJEDOM OD 19-20 SATI.

Ako dolazite u društvo, molimo da se pridržavate važećih epidemioloških mjera

Molimo da se uključite u organizaciju izleta za iduću godinu. Izlete objavljujemo tromjesečno, tako da su vaši izleti za 3. tromjesečje više nego dobrodošli.
Za sve nejasnoće, ideje i slično u vezi izleta obratite se našem Vjekoslavu Habulincu na:
vjekoslavhabulinec@gmail.com ili 092 137 5804

!!! Od 20. rujna 2021. godine na e-mail adrese naših članova, ali i drugih zainteresiranih, pristizat će NEWSLETTER s informacijama o izletima za idući mjesec.
UKOLIKO GA ŽELITE, a niste ga već zaprimili, možda nemamo vašu e-mail adresu pa nam se obratite na hpd.kapela@hps.hr, rado ćemo vam pomoći.:)

Tablicu za DEŽURSTVO NA KUĆI za 2022. godinu možete naći ovdje.
Javite se Miroslavu Kovačiću za rezervaciju termina na: mirokovacic56@gmail.com ili 092 348 9247

Iako kućom na VINIŠTU upravlja HPD Vihor mi i dalje možemo dežurati u ljetnim mjesecima. Dežurstva nisu više tjedna nego su vikendom, ali vas ništa ne sprječava da dežurate cijeli tjedan.
Javite se našoj Jeleni Plišo, ako imate kakvih pitanja u vezi dežurstva na jelena.pliso@gmail.com ili 098 388 043.
Pregled dežurstava za ljeto 2022. možete vidjeti ovdje

Pratite i dalje obavijesti vezano uz rad društva na web stranicama i/ili putem Facebook-a!

Planinarska kuća na Bijelim stijenama

kuća nekad HPD Kapela je izgradila i održava kuću na Bijelim stijenama na veselje mnogih planinara. Nakon prvog posjeta, rijetki se ne vraćaju na Bijele stijene. Osvoje ih ne samo Bijele stijene, već i planinarska kuća pa i planinarsko sklonište uz nju. A sve je počelo davne 1961. godine, točnije 2. lipnja, kada je Upravni odbor donio odluku da Društvo preuzme skrb nad planinarskim skloništem D. Hirca otvorenom davne 1928. godine. S preuzetom obvezom dolaze i prve brige oko organiziranja radnih akcija za temeljitu obnovu, tada već vrlo trošnog Hirčevog skloništa.

Da bi se planinari osjećali što sigurnije i ugodnije, 25. svibnja 1963. izrađen je prvi plan sezonskih dežurstava na temelju kojeg se iste godine i počinje s dežurstvima. Ta dežurstva traju do današnjeg dana. No, uza svu skrb, kako za Hirčevo sklonište tako i za posjetitelje skloništa, nije se moglo napraviti ništa što bi zadovoljilo minimalne zahtijeve ugodnog i sigurnog boravka. Negostoljubivi klimatski uvjeti u šumama Gorskog kotara posebno su opasni za drvene objekte.

Vrlo brzo, 24. rujna 1963., Društvo je, na inicijativu skupine zanesenjaka, odlučilo izgraditi novu planinarsku kuću umjesto dotrajalog Hirčevog skloništa. Nedugo zatim napravljen je idejni projekt kuće na temelju kojeg su se procjenjivale sve buduće akcije. Donijete su odluke da se kuća izgradi na višem položaju nego Hirčevo sklonište i da kuća bude izgrađena na kamenim stupovima i to sve da bi se vlažnost novog objekta svela na minimum, a kuća što skladnije uklopila u okoliš. Odmah je i označeno točno mjesto izgradnje, ono mjesto na kojemu se kuća i danas nalazi. Počinje se prikupljati novac i počinju radne akcije koje će, što se tiče same izgradnje kuće, trajati sve do svečanog otvorenja, 4. srpnja 1968. godine. Kuća se još uvijek kvalitetno održava mnogobrojnim radnim akcijama mnogih planinara iz različitih društava.

kuća danas Tijekom svog postojanja, kuća je donijela bezbroj predivnih trenutaka mnogim planinarima, utažila žeđ žednima, ugrijala promrznute, bila jednim od centara druženja i veselja, ishodište mnogih planinarskih izleta i planinarskih radnih akcija, a napokon i inspiracija mnogim planinarima koji su kasnije podizali planinarske kuće i skloništa.

U kući je 14 ležaja (u skloništu još 20). Kuću mogu posjetiti svi zainteresirani vikendom i duljim praznicima u razdoblju od polovice svibnja do polovice listopada svake godine. Izvan toga razdoblja, kuću mogu posjetiti najavljene skupine za koje će Društvo osigurati otvaranje kuće. U svakom slučaju, najbolje se je obratiti osobama za kontakt.